« | Home | »

At Tate Britain

Tags:

01_Principal Level Rotunda_(c)_Helene Binet

‘Poor Tate! It seems to get the rough end of every stick,’ Ian Nairn wrote in Nairn’s London, trapped in its ‘pompous, confused building’. The early 1960s had no patience with 1890s histrionic classicism, the work of Henry Tate’s more or less in-house architect, Sidney Smith.

By 1969 the trustees had decided on drastic action, blanking out the Millbank frontage with a weak, sub-Brutalist façade designed by Llewelyn-Davies, Weeks, Forestier-Walker and Bor (architects did not hide behind acronyms then). To their apparent surprise, the bland design and the implied scorn for the original building provoked an outcry. The 1897 Tate, its portico surmounted by Britannia flanked by her lion and unicorn, survived.
 
The columned, temple-fronted entrance rearing above its torrent of steps is now centre stage once more. As the architect Adam Caruso puts it, ‘the distinction between new and old is less interesting to our generation than the previous one,’ and Caruso St John’s approach is to ‘sustain and amplify’ the key aspects of the existing building. Logic is back, but so too is ornament.
 
The heart of the revamp lies beyond the greatly clarified entrance hall – new doors and windows, bringing back natural light, clear, uncluttered space and a much better view back to the river – and is entirely new. Under the Rotunda, Caruso St John have punched in an eye-catching Fred-and-Ginger swirl of staircase leading downstairs. The stairs peel down out of a vortex of black and white scale-patterned terrazzo flooring, the same motif used on the punched stone balustrade. The monochrome palette follows Smith’s 1890s example.
 
Past the stairs, the way to the galleries (the south-east section was reopened in May) leads through the central octagon and, beyond, into the Duveen Galleries. The ground floor is now admirably legible.

Downstairs, the scheme includes education spaces and the archive. Through the windows of the new vaulted café there’s a glimpse of the Thames; the restaurant above is wrapped in Rex Whistler’s entrancing 1927 murals, restored and relit. High above, just below the Rotunda, there’s a spectacular (members-only) balconied café bar – in an area out of bounds since the 1920s – while the Grand Saloon, once more, is just that.

02_Lower Level Rotunda_(c)_Helene Binet

Comments are closed.


  • Recent Posts

    RSS – posts

  • Contributors

  • Recent Comments

    • Timothy Rogers on One Cubit the More: Yes, the talk (or essay) was a deliberative, thoughtful one. The cubit is used as a quantitative measure to indicate the amount of scientific knowled...
    • AndrewL on One Cubit the More: Thank you for the link, Timothy. I must admit, I had naively assumed it would be a "shoulders of giants" talk too, but it is so much better than that...
    • Timothy Rogers on One Cubit the More: Here is the link to the talk, which was published in the August 1963 issue of Encounter. It is really about intellectual modesty and clarity about ou...
    • AndrewL on One Cubit the More: In case anyone else is looking for the original Bible verse, as I was, I think it is Matthew 6:27: "Which of you by taking thought can add one cubit t...
    • farthington on One Cubit the More: Ditto. This vignette has made my day, given that the media has only horror stories. Exploding matter for the average brain. Years ago I saw a marve...

    RSS – comments

  • Contact

  • Blog Archive

Advertisement
Advertisement